Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief !

10 TIPS VOOR JE HUID EN DE ZON

July 2, 2015

 

De zon is aan, en hoe! Je huid beschermen tegen de zonnestralen is dan ook erg belangrijk. Om huidaandoeningen te voorkomen, maar ook om versnelde huidveroudering tegen te gaan. Bescherm je huid goed en hij beloont je met de aanmaak van vitamine D.  Een parasol meenemen zoals op de foto is natuurlijk een optie. Je van te voren goed insmeren zorgt er echter voor dat je handen vrij zijn. Voor een hapje of een drankje op het terras, strand of aan het water. In deze blog vind u 10 tips om veilig te kunnen genieten van al het goede van de zon!

 

 

 

*1. Gebruik de juiste factor

Om goed beschermd te zijn tegen de zon heb je een zonnebrandcrème met de juiste factor (Sun Protection Factor) nodig. Een lichte (kinder)huid heeft meer bescherming nodig dan een getinte huid. Check daarom hieronder welke factor bij jouw huidtype past:

 • HUIDTYPE I en kinderen

  • Zeer lichte huid: verbrandt heel snel/wordt vrijwel niet bruin: Factor 30-50

 • HUIDTYPE II

  • Lichte huid: verbrandt snel/wordt langzaam bruin: Factor 20-30

 • HUIDTYPE III

  • Licht getinte huid: verbrandt niet snel/wordt makkelijk bruin: Factor 10-20

 • HUIDTYE IV

  • Getinte huid: verbrandt vrijwel nooit/wordt snel bruin: Factor 5-10

 

 

* 2. Smeer een dikke laag spf

 

Om de factor (spf) optimaal te laten werken is het nodig een goede dikke laag te smeren. Verwen jezelf dus met een gulle laag en vergeet ook je oren en lippen niet. Die verbranden heel gemakkelijk.

 

*3. Kies voor kleding die bedekt.

Kies voor witte kleding (liefst met korte mouwen), die de tere huid van de schouders bedekt. Zeker bij kleine kinderen. Witte kleding weerkaatst de zon voor een groot deel en zorgt ervoor dat de onderliggende huid beschermt wordt. Er bestaat ook UV-werende (zwem)kleding. Ideaal voor kids.

 

*4. Laat je huid wennen aan zon

Wanneer de huid geleidelijk aan het zonlicht gewend raakt, bouwt de huid een natuurlijke pigmentlaag op die de cellen van nature beschermt tegen de zon. Dit noemen we 'bruin worden.' Ga dus niet in één keer drie uur lang in de zon zitten, maar bouw het dus langzaam op. Ook nu gebruik je zonnebrandcrème, om huidveroudering door de UV-A stralen te voorkomen. Wordt je huid rood? Dan is het de hoogste tijd om uit de zon te gaan.

 

*5. Vermijd felle zon

Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon op zijn felst (zonnesterkte 5 is niet ongewoon) waardoor je het snelst verbrandt. Loop daarom geen risico en vermijd langdurig zonnen op dit tijdstip (in de schaduw wordt je ook bruin, en is lekker koel). Een lunchwandeling van 20 minuten is prima voor de aanmaak van vitamine D. Zorg er wel voor dat je (hoofd)huid goed beschermd is.

 

 

*6. Gebruik hoeden en petten.

Hoe breder de rand van de hoed, hoe meer schaduw &  hoe beter de bescherming. Petten geven slechts aan 1 kant schaduw waardoor vaak de nek nog wel ingesmeerd moet worden. Bij mensen met een (deels) kalend hoofd of een zeer korte haardracht, is het dragen van een hoed of pet belangrijk om de hoofdhuid te beschermen.

 

*7. Vermijd de zon bij huidproblemen

Heb je last van huidirritaties? Ben je verbrand of vertoont je huid een allergische reactie? Blijf dan uit de zon.

 

*8. Ernstig verbrand of een zonnesteek?

 

Ben je zo erg verbrand dat de blaren op je huid staan? Meestal heb je dan ook al hoofdpijn en kun je misselijk zijn. Dit zijn de eerste tekenen van een zonnesteek. Ga direct naar de huisarts!

 

 

*9. Drink voldoende water

Door voldoende water te drinken, vul je de vochtbalans in je lichaam weer aan. Dat is niet alleen goed voor de huid die uitdroogt door de zon, maar zorgt er ook voor dat je niet zo snel een zonnesteek oploopt. Pas op met alcohol. De zon onttrekt, net als alcohol, vocht aan t lichaam waardoor je eerder uitgedroogt kunt raken, en last kunt krijgen van een zonnesteek

 

 

*10. Verzorg en koel met after sun

Gebruik na het zonnen altijd een after sun, ook als je niet verbrand bent. Een after sun hydrateert & kalmeert de huid namelijk, naast dat hij de huid ook koelt. Heb je aan de hand van deze tips nog vragen en of opmerkingen? Plaats je reactie onder aan de blog bij de reacties,  en ik kom erop terug!

 

Je huid is je grootste orgaan, bescherm en behandel haar goed

Heeft je huid onverhoopt toch zonneschade opgelopen, zoals bv pigmentvlekjes en droogterimpeltjes? Informeer dan eens naar de herstellende gezichts- en of décolleté behandelingen van Prakijk Marguérite in Den Bosch. Laat een reactie achter onder aan de blog, laat hier uw gegevens achter, of bel :)

Ik help u graag verder!

Please reload

Uitgelicht
Recent Posts

March 26, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags